Veganem na den? Pomůžeš sobě i planetě, nemusíš ani měnit zvyky

trojuholnik-white-1.svg

Vysportovaný, inteligentní aj po čtyřicítce stále na kluzištích nejlepší hokejové ligy světa. Možná jste si i vy před pár lety říkali, že byste chtěli být jako Zdeno Chára. Nedivíme se. Zatímco u mnoha lidí v tomto věku již vidět známky stárnutí, Chára hrával v NHL až do svých 45 let.

Když se novináři z Boston Globe, hlavního deníku města, kde si Chára vybudoval status klubové legendy, ptali na tajemství jeho dlouhověkosti, zjistili, že za ní stojí nejen tvrdý trénink, ale také strava. Ve čtyřicítce se totiž stal veganem a oklamal svůj věk. Hovězí, kuřecí či vepřové maso nahradil ovocem, hnědou rýží a tofu. „Mohu vám říci, že hraji lépe. Mám více energie a rychleji regeneruji,“ řekl tehdy novinářům.

Na jeho slova si můžete vzpomenout 1. listopadu. Ve světě si v tento den už třicet let připomínají Světový den veganů. Možná právě tehdy byste mohli zkusit alespoň na jeden den vstoupit do světa zdravého životního stylu bez živočišných potravin. Alespoň na jeden den se tak můžete přidat k odhadovaným 79 milionům veganů po celém světě.

První zastávka na cestě k veganství

Pokud se Zdeno Chára, hora svalů, nebál, že mu veganská strava neposkytne všechny potřebné živiny pro špičkový výkon, neexistuje důvod, proč byste se měli bát vy. „Nemusíte hned přejít na čistě veganskou stravu, zdraví pomůžete i tehdy, když alespoň jeden den v týdnu budete jíst pouze rostlinnou stravu,“ říká šéfkuchař Lukáš Kováč.

Krátký výlet do veganského životního stylu je jednoduchý, ať už chcete experimentovat s exotickými recepty (tofu pochází z Asie a v čínské kuchyni se mu prostě nevyhnete), nebo chcete v tradičních jídlech nahradit maso.

Stačí zajít do nejbližších potravin a vybrat si z nabídky tofu. „Jsme rádi, že z našich produktů si vybere každý. Ať už oblíbené pomazánky, různé druhy marinovaných tofu nebo i to základní, naturální, které se hodí do sladkých i slaných receptů a je vstupní branou k nekončeným kreativním možnostem využití této skvělé suroviny,“ říká Natália Gaberová, šéfka komunikace značky Lunter, která je slovenskou jedničkou na trhu rostlinných potravin.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet být „veganem na den“, nemusíte zásadně měnit své návyky. Rostlinná jídla již běžně naleznete v restauracích, a přibývají i veganská bistra. „Velmi rychle zjistíte, že se v chutích nemusíte vůbec omezovat,“ říká šéfkuchař Kováč, který sestavuje menu v banskobystrickém veganském bistru Lunter.

V nabídce nechybí veganská svíčková, francouzské brambory či sladký kuskus s tofu tvarohem a pečeným jablkem. „Sladké nebo slané? Pikantní, nebo jemnější? Možnosti jsou neomezené,“ dodává Kováč.

Pomoci sobě i planetě? Proč ne obojí?

Existuje několik důvodů, proč byste měli alespoň na jeden den v týdnu vyloučit živočišné produkty. Kromě zdravotních benefitů vás může hřát na srdci (kterému taková strava také prospívá) i dobrý pocit, že jste přispěli k ochraně planety. Rostlinná výroba je mnohem ohleduplnější vůči přírodním zdrojům, než živočišná. Spotřebuje se méně vody, půdy a produkuje méně emisí.

Pokud vás inspiroval příběh Zdena Cháry, ale obáváte se, že bez masa nepřežijete, nezoufejte. I on po skončení kariéry vrátil maso do svého jídelníčku, ale zdůrazňuje, že si stále zachovává některé zvyky z veganského období. Nejdůležitější je vyváženost, pestrost a čerstvost potravin.

A zdá se, že mu to funguje. Slovenský obr už sice nebrání soupeře na ledě, ale teď běhává maratony.

Vyzkoušejte si jednoduchý veganský recept připravit doma:

TOFU na žampionech

  • rostlinný olej 4 ml
  • tofu naturální 140 g
  • cibule 15 g
  • žampiony 115 g
  • mletá sladká paprika 5 g
  • mletý pepř 1 g
  • zeleninový vývar 190 ml
  • sójová omáčka 15 ml
  • voda 40 ml
  • kukuřičný škrob 5 g

Postup:

Tofu nakrájíme na libovolné tvary a osmahneme 4-5 minut na oleji ze všech stran dozlatova. K tofu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a žampiony nakrájené na plátky, pepř a sladkou papriku. Všechno spolu restujeme 5 minut.

Přidáme zeleninový vývar a sójovou omáčku a přivedeme k varu. 5 minut povaříme, přidáme škrob rozmíchaný ve vodě a vaříme dalších 5 minut.

Podáváme s rýží. Dobrou chuť!

NOVINKY

4. ČÁST: Tajemství Modrých zón: Díky jakým potravinám budete žít delší a kvalitnější život?

NOVINKY

Co bez masa na grill? 🤔 @maruskaveg

NOVINKY

Kdo by nemiloval sezonu grilování? 🤠 @terezka_v_kuchyni

Jídlo sladké, nebo slané,
já jsem tofu vychytané!

trojuholnik-white