Vánoční svátky jsou také kulinářskou oslavou. Inspirujte se jednoduchými recepty, které ocení lidé trpící intolerancí na laktózu či mléčnou bílkovinu, vegani i vegetariáni a všichni, kdo fandí zdravé, chutné a vyvážené stravě.
Veganské pagáče ze Škvarkové pomazánky
INGREDIENCE:
- 400 g LUNTER Škvarková pomazánka
- 500 g hladká nebo špaldová mouka
- 50 g rostlinné máslo
- 1/2 balení droždí
- 300 ml vlažné sójové mléko
- podle potřeby sůl
- k potření sójové mléko
- na drobenku sezam nebo kmín
POSTUP:
- Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, necháme ho nabobtnat.
- Mouku promícháme se solí, přidáme měkké rostlinné máslo, kvásek, mléko a uhněteme těsto.
- Těsto nenecháváme kynout, ale hned ho na jemně pomoučené pracovní desce rozválíme na tloušťku asi 1 cm.
- Na těsto natřeme Škvarkovou pomazánku, srolujeme ho a přehneme na polovinu Zakryjeme fólií a vložíme do chladničky na 30 minut.
- Těsto opět srolujeme, přeložené na polovinu zakryjeme a necháme v chladu dalších 30 minut. Celkově zopakujeme 3x.
- Po posledním pobytu v chladu těsto rozválíme na tloušťku 2 cm a vykrajujeme pagáčky.
Perníkové tofu cookies
INGREDIENCE:
- 1 ks TOFU NATURAL
- 2 PL olej
- 100 g cukr
- 2 čl. koření perníkové
- 1 čl. skořice mletá
- 300 g mouka špaldová hladká
- 1 čl. prášek do pečiva
- sůl
POSTUP:
- Tofu rozmixujeme na hladkou hmotu.
- Olej utřeme s cukrem v mixéru na vyšších otáčkách až na pěnu.
- Přidáme rozmixované tofu a mixujeme při nižších otáčkách.
- Potom postupně přidáme koření, mouku, prášek do pečiva a sůl a promícháme.
- Z hmoty ručně vytvarujeme placky. Ty uklad.me na papírem polstrovaný plech.
- Pečeme cca 12 min.t při teplotě 180 .C.
Slané hvězdičky plněné uzeným tofu
INGREDIENCE:
- 1 ks LUNTER TOFU SMOKED
- 2 ks listové těsto
- 1 ks LUNTER Francouzská nátěrka
- čerstvé bylinky
- sezam
POSTUP:
- Tofu rozdrtíme, přimícháme pomazánku a najemno nasekané bylinky.
- Listové těsto rozválíme a vykrajujeme sudý počet hvězdiček.
- Polovinu naplníme slanou nádivkou. Okraje potřeme vodou a přikryjeme zbylými vykrojenými hvězdičkami. Posypeme sezamem.
- Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C přibližně 20 minut.
Čočková polévka s tofu
INGREDIENCE:
- 2 ks LUNTER TOFU NATURAL
- 2 l voda
- 150 g hnědá čočka
- 100 ml sójové mléko
- 3 ks brambory
- 2 ks bobkový list
- 1 ks mrkev
- sůl
- citrónová šťáva nebo ocet
POSTUP:
- Čočku promyjeme a dáme do hrnce s vodou. Přidáme sůl, bobkový list, nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené brambory a vaříme doměkka.
- Když je čočka uvařená, rozmixujeme si tofu s mlékem, aby vznikla směs podobná smetaně.
- Hrnec odstavíme a za stálého míchání přidáváme rozmixovanou směs.
Vánoční zelňačka s uzeným tofu
INGREDIENCE:
- 2 ks LUNTER TOFU SMOKED
- 50 g sušené lesní houby
- 500 g kysané zelí i
s nálevem
- 6 stroužků česneku
- 200 g rajčatové pyré
- 3 l zeleninový vývar nebo voda
- 100 g sušené švestky
- 3 ks bobkový list
- 1 čl. sladká mletá paprika
- 3 čl. uzená mletá paprika
- 1 čl. mletý pepř
- podle potřeby sůl
- podle chuti chilli
- něco navíc: rostlinná
alternativa klobásy
POSTUP:
- Lesní houby si namočíme večer předem, nebo alespoň na hodinku před vařením do teplé vody.
- Do hrnce s vodou/vývarem si dáme kysané zelí is nálevem. Přidáme nadrobno n nakrájený česnek, bobkové listy, rajčatové pyré, sušené švestky, lesní houby a sůl.
- Vaříme cca 20 minut, následně přidáme uzené tofu nakrájené na kostičky a uzenou papriku.
- Povaříme 30 minut a v případě potřeby ještě dosolíme.
- Pro výraznější uzenou chuť můžete přidat rostlinnou alternativu klobásy a podle chuti i chilli, které zvýrazní všechny chutě.
Smažený tofu fillet s bramborovým salátem a domácí soya mayo
INGREDIENCE:
FILLET
- 1 ks LUNTER SEAFOO TOFU
PINK FILLET
- 100 g strouhanka
- 300 ml sójové mléko
- 50 g hladká mouka
- sůl
- olej
SOYA MAYO
- olej
- sójové mléko
- sůl
- cukr
- může se přidat : hořčice
a citronová šťáva
POSTUP:
- V misce smícháme mouku s mlékem a solí na hladké těstíčko.
- Tofu nakrájíme podle preference, ponoříme do těsta a následně obalíme ve strouhance.
- Opražíme dozlatova.
- Sójové mléko dáme do mixéru a za stálých otáček postupně přiléváme olej dokud nevznikne požadovaná konzistence. Dochutíme citrónovou šťávou, solí, cukrem, případně hořčicí.
- Smíchejte všechny ingredience na váš oblíbený bramborový salát v misce a zalijte naší sójovou majonézou.