Vánoční recepty trochu jinak. Pochutnají si i vegani a lidé s intolerancí na mléko!

Vánoční svátky jsou také kulinářskou oslavou. Inspirujte se jednoduchými recepty, které ocení lidé trpící intolerancí na laktózu či mléčnou bílkovinu, vegani i vegetariáni a všichni, kdo fandí zdravé, chutné a vyvážené stravě.

Veganské pagáče ze Škvarkové pomazánky

INGREDIENCE:

  • 400 g LUNTER Škvarková pomazánka
  • 500 g hladká nebo špaldová mouka
  • 50 g rostlinné máslo
  • 1/2 balení droždí
  • 300 ml vlažné sójové mléko
  • podle potřeby sůl
  • k potření sójové mléko
  • na drobenku sezam nebo kmín

POSTUP:

  1. Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, necháme ho nabobtnat.
  2. Mouku promícháme se solí, přidáme měkké rostlinné máslo, kvásek, mléko a uhněteme těsto.
  3. Těsto nenecháváme kynout, ale hned ho na jemně pomoučené pracovní desce rozválíme na tloušťku asi 1 cm.
  4. Na těsto natřeme Škvarkovou pomazánku, srolujeme ho a přehneme na polovinu Zakryjeme fólií a vložíme do chladničky na 30 minut.
  5. Těsto opět srolujeme, přeložené na polovinu zakryjeme a necháme v chladu dalších 30 minut. Celkově zopakujeme 3x.
  6. Po posledním pobytu v chladu těsto rozválíme na tloušťku 2 cm a vykrajujeme pagáčky.

Perníkové tofu cookies

INGREDIENCE:

  • 1 ks TOFU NATURAL
  • 2 PL olej
  • 100 g cukr
  • 2 čl. koření perníkové
  • 1 čl. skořice mletá
  • 300 g mouka špaldová hladká
  • 1 čl. prášek do pečiva
  • sůl

POSTUP:

  1. Tofu rozmixujeme na hladkou hmotu.
  2. Olej utřeme s cukrem v mixéru na vyšších otáčkách až na pěnu.
  3. Přidáme rozmixované tofu a mixujeme při nižších otáčkách.
  4. Potom postupně přidáme koření, mouku, prášek do pečiva a sůl a promícháme.
  5. Z hmoty ručně vytvarujeme placky. Ty uklad.me na papírem polstrovaný plech.
  6. Pečeme cca 12 min.t při teplotě 180 .C.

 

Slané hvězdičky plněné uzeným tofu

INGREDIENCE:

  • 1 ks LUNTER TOFU SMOKED
  • 2 ks listové těsto
  • 1 ks LUNTER Francouzská nátěrka
  • čerstvé bylinky
  • sezam

POSTUP:

  1. Tofu rozdrtíme, přimícháme pomazánku a najemno nasekané bylinky.
  2. Listové těsto rozválíme a vykrajujeme sudý počet hvězdiček.
  3. Polovinu naplníme slanou nádivkou. Okraje potřeme vodou a přikryjeme zbylými vykrojenými hvězdičkami. Posypeme sezamem.
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C přibližně 20 minut.

Čočková polévka s tofu

INGREDIENCE:

  • 2 ks LUNTER TOFU NATURAL
  • 2 l voda
  • 150 g hnědá čočka
  • 100 ml sójové mléko
  • 3 ks brambory
  • 2 ks bobkový list
  • 1 ks mrkev
  • sůl
  • citrónová šťáva nebo ocet

POSTUP:

  1. Čočku promyjeme a dáme do hrnce s vodou. Přidáme sůl, bobkový list, nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájené brambory a vaříme doměkka.
  2. Když je čočka uvařená, rozmixujeme si tofu s mlékem, aby vznikla směs podobná smetaně.
  3. Hrnec odstavíme a za stálého míchání přidáváme rozmixovanou směs.

Vánoční zelňačka s uzeným tofu

INGREDIENCE:

  • 2 ks LUNTER TOFU SMOKED
  • 50 g sušené lesní houby
  • 500 g kysané zelí i

s nálevem

  • 6 stroužků česneku
  • 200 g rajčatové pyré
  • 3 l zeleninový vývar nebo voda
  • 100 g sušené švestky
  • 3 ks bobkový list
  • 1 čl. sladká mletá paprika
  • 3 čl. uzená mletá paprika
  • 1 čl. mletý pepř
  • podle potřeby sůl
  • podle chuti chilli
  • něco navíc: rostlinná

alternativa klobásy

POSTUP:

  1. Lesní houby si namočíme večer předem, nebo alespoň na hodinku před vařením do teplé vody.
  2. Do hrnce s vodou/vývarem si dáme kysané zelí is nálevem. Přidáme nadrobno n nakrájený česnek, bobkové listy, rajčatové pyré, sušené švestky, lesní houby a sůl.
  3. Vaříme cca 20 minut, následně přidáme uzené tofu nakrájené na kostičky a uzenou papriku.
  4. Povaříme 30 minut a v případě potřeby ještě dosolíme.
  5. Pro výraznější uzenou chuť můžete přidat rostlinnou alternativu klobásy a podle chuti i chilli, které zvýrazní všechny chutě.

Smažený tofu fillet s bramborovým salátem a domácí soya mayo

INGREDIENCE:

FILLET

  • 1 ks LUNTER SEAFOO TOFU

PINK FILLET

  • 100 g strouhanka
  • 300 ml sójové mléko
  • 50 g hladká mouka
  • sůl
  • olej

SOYA MAYO

  • olej
  • sójové mléko
  • sůl
  • cukr
  • může se přidat : ​​hořčice

a citronová šťáva

POSTUP:

  1. V misce smícháme mouku s mlékem a solí na hladké těstíčko.
  2. Tofu nakrájíme podle preference, ponoříme do těsta a následně obalíme ve strouhance.
  3. Opražíme dozlatova.
  4. Sójové mléko dáme do mixéru a za stálých otáček postupně přiléváme olej dokud nevznikne požadovaná konzistence. Dochutíme citrónovou šťávou, solí, cukrem, případně hořčicí.
  5. Smíchejte všechny ingredience na váš oblíbený bramborový salát v misce a zalijte naší sójovou majonézou.

NOVINKY

Kdo by nemiloval sezonu grilování? 🤠 @terezka_v_kuchyni

NOVINKY

Taste of Texas podle @jetojenvhlave

NOVINKY

Grilovačka, která má grády @refreshercz

LEHKOST V ŽIVOTĚ,
LEHKOST V JÍDLE

Mmm-cz