S vegetariánstvím můžete začít i dnes: přinášíme vám pár tipů pro chutné kulinářské „dovádění”

trojuholnik-white-1.svg

Leonardo da Vinci, Pythagoras, Albert Einstein, Paul McCartney, Ariana Grande nebo Natalie Portman. Co kromě nesporného talentu spojuje tyto osobnosti? Všichni z nich byli, nebo jsou vegetariány. Chcete-li se k jejich životnímu stylu přiblížit alespoň na jeden den nebo chcete své stravovací návyky změnit natrvalo, máme pro vás tip.

FOTO: Tofu gyros

1.říjen je od roku 1997 Světovým dnem vegetariánství. To ale neznamená, že s vegetariánstvím nemůžete začít kdykoliv, třeba i dnes.

V restauraci již nemáme mezi bezmasými možnostmi jen smažený sýr (pro zvláštní gurmány se šunkou) a navíc, díky výrobkům značky Lunter si chutné, zdravé a dostupné bezmasé jídlo můžete připravit i doma.

Vegetariáni nejsou „exotika“

Počet vegetariánů v Česku je obtížné odhadnout, ale už ani nejsou takovou exotickou výjimkou, jako tomu bylo před pár desetiletími. Navzdory postupnému nárůstu, v celosvětovém srovnání ani zdaleka nepatříme mezi špičku. Na prvním místě je nepřekvapivě převážně hinduistická Indie, kde se masu vyhýbá asi třetina obyvatelstva, což má do velké míry náboženské důvody. Za nimi je Mexiko či Brazílie. Například sousední Rakousko je s 11 procenty vegetariánů celosvětově na desáté příčce. Za inspirací tak opravdu není třeba chodit daleko.

FOTO: Marinované tofu

Skutečně nenahraditelné maso?

O zdravotních výhodách přechodu na převážně rostlinnou stranu není třeba příliš přesvědčovat, ale mnohé stále odrazují mýty o tom, že člověk ztratí zdroj klíčových živin v čele s bílkovinami. Pokud se i ve vaší hlavě usadil tento předsudek, vězte, že jsou to opravdu jen mýty bez vědeckého základu.

Maso je jedním ze zdrojů bílkovin, ale zdaleka ne jediným. Bílkoviny se kromě masa nacházejí například v ovoci, zelenině, ořechách či semínkách. Jediný rozdíl mezi nimi a těmi z masa je, že ty rostlinné ne vždy obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které naše tělo potřebuje. Tyto se nacházejí také v sóji či v tofu.

Právě tofu je díky své kulinářské variabilitě, výborným zpestřením jídelníčku, který si můžete dopřát i na Světový den vegetariánství. V českých obchodech nejčastěji naleznete výrobky od domácí značky Lunter, které jsou, co se kvality týče, velmi dobrou volbou. Mnoho vegetariánů se shodne, že díky této značce je mnohem snazší vyskládat vyvážený jídelníček, ale i pozitivně překvapit „masožravé“ kamarády chutnou večeří. 

Z dosud realizovaných studií o vlivu sóji na naše zdraví vyplývá, že sója i tofu jsou potraviny vhodné pro každodenní konzumaci. Z preventivního hlediska je vhodné, aby i člověk se smíšeným stravováním měl několik pouze „rostlinných dní“ do týdne,“ uvádí MUDr. Alexandra Frolkovičová, odbornice na výživu.

Arnie a rostlinné proteiny

Pokud byste se přece jen obávali, že byť jen jeden den bez masa bude mít ničivé následky na vaše cvičením vypracované tělo, zřejmě od nikoho jiného si nemůžete dát lépe poradit než od Arnolda Schwarzeneggera. Ten se masa úplně nevzdal, ale říká, že už jí o čtyři pětiny masa méně než v minulosti.

Někteří lidé se cítí, že musí jíst živočišné bílkoviny, aby podpořily růst svalů a svou sílu. Ve skutečnosti však máte mnohem vyšší flexibilitu, než vám možná říkali. Nové výzkumy naznačují, že nezáleží na tom, zda sníte rostlinný nebo živočišný protein, oba způsoby stravování přinášejí stejné výsledky na tvarování těla,“ řekl magazín Men’s Health.

Takže, nebojte se být jako Arnold, vašemu tělu to určitě jen pomůže. A když se i nechcete vzdát masa úplně, 1. října je vhodný den k tomu, abyste si to alespoň na jeden den vyzkoušeli.

Foto: Gyros Burger

Zkuste vegetariánské chutné jídlo:

Tofu řízky

Ingredience

  • 2 ks LUNTER tofu uzené
  • 3 PL hořčice
  • 4 PL sójová omáčka
  • 1 PL uzená paprika
  • sůl
  • pepř či bylinky, které máš rád
  • 115 g luštěninová mouka (např. cizrnová) nebo 80 g pšeničný lepek
  • na těstíčko: vymíchej hladkou mouku s vodou, granulovaným česnekem a solí na hladké těstíčko
  • na obalení: podrcené cornflakes, panko či klasická strouhanka dle preference

Zmixujeme tofu, hořčici a sójovou omáčku. Přidáme sůl, papriku a mix bylinek s pepřem. Důkladně utřeme, aby se chutě propojily. Přidáme mouku a opět důkladně promícháme. Dle potřeby můžeme dosypat více mouky. Z hmoty tvarujeme placky, které nejprve obalujeme v těstíčku a poté ve strouhance. Smažíme na oleji dozlatova. Následně můžeme řízky ještě dát zapéct do horkovzdušné fritézy (na 8 minut) či trouby (na cca 15 minut) pro extra křupavý efekt.

Více inspirací naleznete na stránce

https://www.lepsisvetchuti.cz/

NOVINKY

Veganem na den? Pomůžeš sobě i planetě, nemusíš ani měnit zvyky

NOVINKY

S vegetariánstvím můžete začít i dnes: přinášíme vám pár tipů pro chutné kulinářské „dovádění”

NOVINKY

Tahle rostlinná “pastika” s brusinkama je podle @ bennycristo absolutní úlet!

Jídlo sladké, nebo slané,
já jsem tofu vychytané!

trojuholnik-white