Oslavte světový den tofu!

trojuholnik-white-1.svg

Podporuje zdravé srdce, zlepšuje stav kostí, snižuje riziko cukrovky, rakoviny a zmírňuje nepříjemné příznaky menopauzy. Tofu je superpotravina, obsahuje vzácné látky izoflavony, které se považují za silné antioxidanty. Je vhodná pro každého, výjimkou jsou jen lidi trpící alergií na sóju. Světový den tofu je důvodem na malou oslavu.

Tofu má svůj domov v Asii. Podle čínské tradice patřili sójové boby mezi pět posvátných plodin. Přibližně od roku 900 našeho letopočtu je základem japonské kuchyně. V krajině vycházejícího slunce patří mezi vůbec nejběžnější potraviny. Japonci jedí tofu denně. Postupně se jeho popularita rozšířila i na západ. V anglických kuchařkách se tento název objevil poprvé na začátku 19. století. Dnes ho znají všichni na světě a nedají na něj dopustit vegani, vegetariáni ani ti, kteří se chtějí stravovat pestře, vyváženě a zároveň racionálně.

 

 

Ingredience mnoha tváří

Někteří považují tofu za náhradu masa, jiní za tvaroh, další ho nazývají sójovým sýrem. V Asii se říká, že je to maso bez kostí. Tofu je však skutečně originál ve světě potravin. Není to náhrada, ale plnohodnotné, výživné a zdravé jídlo, které má místo v každé kuchyni. Vyrábí se podobně jako sýr, ale základní surovinou je sójové mléko, respektive nápoj získaný ze sójových bobů. Má jemnou texturu, neutrální chuť, která se dá kombinovat s různými bylinkami, kořením, připravit na sladko, na slano, vařit, péct i grilovat. Stačí jen popustit uzdu fantazii. Kromě toho, že si ho umíte připravit na milion způsobů, hodí se například i do redukční diety, má totiž málo kalorií a spoustu pozitivních živin, například bílkovin.

 

 

Svetový deň tofu

Popularita tofu roste, a tak se v roce 2014 Společnost na ochranu zvířat rozhodla, že si zaslouží oslavu. 26. července proto vyhlásila jako Světový den tofu. Právě v tento den chce, aby se více mluvilo o tofu, zdůrazňovaly se jeho benefity, ale hlavně, aby zákazníci dostali inspiraci, jak si jej co nejchutněji připravit a proč ho přidat do běžného jídelníčku.

„Tofu je neuvěřitelné jídlo. Je tak všestranné, že si zaslouží svůj speciální den,“ dodávají zástupci Společnosti na ochranu zvířat. Experti připomínají, že tofu dokáže absorbovat všechny chutě, se kterými se vaří, má jemnou strukturu a lze z něj připravit slaná i sladká jídla. A co je důležité, určitě se není třeba ničeho obávat a experimentovat.

 

 

 

Strašák zvaný GMO

Zákazníci, kteří si poctivě vybírají suroviny, ze kterých budou vařit, se často zajímají i o jejich původ. V Čechách se kvality tofu rozhodně netřeba bát. Většina sóji totiž pochází z evropské produkce a Evropská unie pěstování geneticky modifikované sóji nepovoluje.

 

V našem regionu se pěstuje poměrně hodně sóji, ta nejkvalitnější má certifikát Donau Soja. Tato organizace sdružuje více než 300 zemědělců z oblasti povodí řeky Dunaj, kontroluje dodržování nejvyšších ekologických standardů.

 

 

Tipy a triky pro chutné a zdravé recepty:

Veganský cheesecake s karamelovou pomazánkou

 

Korpus:

  • 200 g sušenky / keksy
  • 80 g rostlinné máslo

Náplň:

  • 570 g Lunter tofu Natural
  • 285 g krémová naturální pomazánka
  • 285 g cukr krystal
  • 0,05 l citrónová šťáva

Poleva:

  • Karamelový sirup

 

Do větší mísy vložíme naturální tofu, krémovou pomazánku, citronovou šťávu, cukr a důkladně promícháme a vytvoříme náplň. Sušenky rozdrtíme do misky a smícháme s máslem. Do formy na cheesecake nejprve natlačíme rozdrcené sušenky s máslem, potom přidáme náplň a necháme zachladit. Po cca 20 minutách zalejeme cheesecake rozehřátým karamelovým sirupem. Následně vložíme dezert do ledničky alespoň na 5 hodin, aby pěkně ztuhnul.

 

 

Sendvič s grillovaným tofu

 

  • LUNTER tofu Smoked, LUNTER Seafoo tofu MEDITERRANEAN nebo LUNTER tofu GYROS
  • ciabatta
  • bazalkové pesto
  • sušená rajčata
  • čerstvá rajčata
  • olivy
  • rukola, polníček
  • veganská majonéza

 

Tofu nakrájíme na plátky a opečeme na grilu nebo na pánvi z obou stran. Ciabattu podélně překrojíme, jemně pokapeme olivovým olejem a také na chvilku opečeme na grilu/pánvi. Obě poloviny pečiva potřeme bazalkovým pestem, přidáme veganskou majonézu a následně vrstvíme ostatními ingrediencemi – olivy, ugrilované tofu, rukola, polníček, čerstvá a sušená rajčátka. Sendvič přikryjeme druhou polovinou ciabatty a vychutnáme si středomořské chutě.

 

 

Vlašský šalát 

 

  • Vařené brambory 200 g
  • Vegan majonéza
  • Mražený hrášek 100 g
  • Sterilizovaná mrkev 50 g
  • sterilizovaná okurka 50 g
  • Lunter párky jemné 50 g
  • horčice 1 PL
  • Sůl
  • koření
  • Worchesterová omáčka

 

Brambory protlačíme přes mřížku, párky nakrájíme na drobno a vložíme do misky. Přidáme mrkev, nakrájenou okurku, hrášek a promícháme. Dochutíme solí, kořením, hořčicí, worchester omáčkou a vegan majonézou. Salát necháme odstát v ledničce alespoň hodinku.

 

NOVINKY

S vegetariánstvím můžete začít i dnes: přinášíme vám pár tipů pro chutné kulinářské „dovádění”

NOVINKY

Tahle rostlinná “pastika” s brusinkama je podle @ bennycristo absolutní úlet!

NOVINKY

4. ČÁST: Tajemství Modrých zón: Díky jakým potravinám budete žít delší a kvalitnější život?

Jídlo sladké, nebo slané,
já jsem tofu vychytané!

trojuholnik-white