Zdravý životní styl a vegetariánská, nebo ještě lépe veganská strava plná rostlinných surovin nevede jen ke zdravějšímu tělu nebo duševní pohodě. Správné stravování může ovlivnit i to, jakého věku se dožijete, a hlavně, v jaké kondici v pokročilém věku budete.
Novinář Dan Buettner z National Geographic zkoumal v průběhu osmi let 5 oblastí světa, které jsou výjimečné především dlouhověkostí svých obyvatel.
„Co kdybychom uměli dešifrovat dlouhověkost? O to jsem se snažil posledních 20 let. Ale namísto hledání odpovědí v Petriho miskách nebo ve zkumavkách jsem našel 5 míst na světě, kde lidé dosahují požadovaných výsledků,“ říká novinář Dan Buettner v dokumentu Jak se dožít stovky, který je dostupný na Netflixu.
Vybraných 5 míst disponuje mnoha rozdíly. Některé z nich jsou na ostrovech, jiné v horách a některé dokonce v městech. Ale navzdory tomu, že se tato místa liší na první pohled v mnohém, mají všechny společného jmenovatele. „Lidé v těchto oblastech jsou aktivní, šťastní, plní života a hlavní je, že žijí déle, aniž by se o to snažili,“ zdůrazňuje novinář Dan Buettner, který navštívil všechna tato místa osobně.
Místa s výjimečnou dlouhověkostí se nazývají Modré zóny. Jsou jimi: japonská Okinawa, italská Sardínie, poloostrov Nicoya, řecká Ikárie a oblast Loma Linda v Kalifornii. Dan Modré zóny a jejich komunity osobně navštívil a prostřednictvím analýz vytvořil seznam potravin, které mohou prodloužit lidský život.
PRVNÍ MODRÁ ZÓNA: OKINAWA
První z modrých zón je japonská Okinawa. Dan chtěl zjistit, v čem se Okinawa liší od zbytku Japonska, proto procházel průzkumy stravovacích zvyklostí. Našel jeden, jenž porovnával Okinawu se zbytkem Japonska okolo roku 1950. Zjistil, že stravování lidí na Okinawe se sestávalo především z rostlinné stravy, navzdory tomu, že lidé tu konzumovali i maso, vejce nebo ryby. Ty ale tvořily asi jen 1-2 % kalorického příjmu. Ale jedna potravina zaujímala až 67 % kalorického příjmu – fialové batáty – beni imo.
„Není žádná potravina, o které bychom mohli říct, že je nejlepší. Na Okinawě bylo období nedostatku jídla a tyto batáty nás zachránily. Ale všechny potraviny mají silné léčivé účinky. Listy moruše jsou dobré na bolest v krku. Atramentová polévka z kalamárů je na detoxikaci. Na Okinawě je velké teplo a mořská řasa uvolňuje z těla teplo,“ hovoří v dokumentu odbornička na výživu YUKIE MIYAGUNI.
Kromě zmíněných potravin místní konzumují i pelyněk či hořkou okurku. A nesmíme zapomenout ani na TOFU, které má mnoho pozitivních účinků na zdraví. „Prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu, a tím i riziko vzniku srdečních chorob. Může dokonce zpomalit postup některých druhů rakoviny. Lidé na Okinawě jedí v průměru 85 gramů sójových produktů denně, včetně tofu,“ vysvětluje Dan Buettner.
Jestliže toužíte po dlouhém a zdravém životě, nemusíte se shánět po okinawském TOFU. Základem je vyhledávat skutečnou kvalitu. Díky vlastní studni s vodou z Kremnických vrchů, která je kvalitní jako kojenecká voda, je LUNTER TOFU skvělým zdrojem vápníku a hořčíku. Je vyráběné z kvalitní evropské sóje, což dosvědčuje certifikát Donau Soja – pro jeho získání musí sója splňovat dvě základní charakteristiky: pocházet z podunajské oblasti a nebýt geneticky modifikovaná. Všechny produkty značky LUNTER jsou navíc vyráběné z rostlinných surovin vypěstovaných bez použití GMO, tj. bez geneticky modifikovaných organismů. Díky tomu nesou označení GMO FREE udělené certifikační autoritou AgroCert.
Při konzumaci TOFU LUNTER si tak můžete být jistí nejen jeho výbornou chutí, ale i kvalitním složením a poctivým zpracovaním, což potvrzuje několik certifikátů.
Vraťme se ale nakonec ještě jednou k Okinawě. Okinawská dlouhověkost v Modrých zónach není způsobená jen jednou zázračnou surovinou, ale celkovým stravovaním i životním stylem. Stravování je nesmírně důležité a díky zdravé a kvalitní stravě si můžeme i my vybudovat dlouhověký a plnohodnotný život.
Uvařte si proto dnes něco nejen chutného, ale také zdravého. Inspirujte se našimi recepty s TOFU.
Zdroj: Dokument Live to 100: Secrets of the Blue Zones