3. ČÁST: Tajemství Modrých zón: Díky jakým potravinám budete žít delší a kvalitnější život?

trojuholnik-white-1.svg

TŘETÍ MODRÁ ZÓNA: ŘECKO- IKARIA

Připravili jsme si pro vás 5dílnou sérii blogů inspirovanou dokumentem o Modrých zónách, který je dostupný na Netflixu. Dokument s názvem Jak se dožít stovky: Tajemství modrých zón představuje novináře Dana Buettnera, který zkoumal během osmi let 5 oblastí světa, které jsou výjimečné především dlouhověkostí svých obyvatel. Tyto oblasti se nazývají Modré zóny. Každý z našich blogů je věnován jedné z 5 Modrých zón. První blog byl věnován Okinawě, druhý italské Sardiniidnes se společně podíváme na dlouhověkost obyvatel žijících v Řecku – konkrétně na ostrově Ikaria.

Zdroj: Pexel.com 

ŘECKO – OSTROV IKARIA

 „Nikoho asi nepřekvapí, že v Řecku se nachází ohniště dlouhověkosti. V Řecku má koneckonců svůj domov typická středomořská strava. Všichni vědí, že středomořská strava je zdravá, se spoustou zeleniny, olivovým olejem místo másla a střídmým použitím masa. Víme, že to má vliv na zdravější populaci. Ale je tu jeden zvláštní ostrov, kde najdeme obrovské množství dlouhověkých lidí a to je Ikaria,“ vysvětluje Dan Buettner. Dan zjistil, že místní populace zde žije až o sedm let déle než Američané a to s poloviční mírou kardiovaskulárních onemocnění. A velmi zajímavé také je, že mezi obyvateli ve věku 60 až 100 let nenašel žádné případy demence. To vše ho motivovalo k tomu, aby Ikarii prozkoumal blíže a zjistil, co je na ní jiné, nejen například. oproti Spojeným státům americkým, ale také proti ostatním řeckým ostrovům.

  V ČEM JE IKARIA JINÁ?

Ikaria má opravdu jedinečnou kulturu, protože nemá přirozený přístav. V minulosti byla z tohoto důvodu velmi izolována a její obyvatelé se nemohli spoléhat na dovoz potravin či lodě plné zásob. Proto se naučili živit i na tvrdé, na první pohled neplodné kamenité půdě. To vše je naučilo obrovské houževnatosti. Domorodci se v této době naučili mnoho – pěstovat plody v nehostinné půdě, starat se o včely a spolupracovat. Pokud chtěli přežít, neměli jinou možnost. A právě díky tomuto všemu se z nich stala jedna z nejzdravějších populací na planetě.

Zdroj: Pexels.com 

MED A BYLINKY

 Dan zjistil, že stravování na Ikarii není zvlášť odlišné od toho „typického“ řeckého. Přesto našel dvě zajímavé věci v jídelníčku místních obyvatel, které mají výrazný dopad na jejich zdraví a následně i dlouhověkost. První zvláštností bylo (a stále je) pití bylinných čajů.

ČAJE

„Pití bylinných čajů, navíc po celá desetiletí, má řadu zdravotních výhod a jednou z nich může být i nižší míra demence. Všechny čaje jsou protizánětlivé, antioxidační a často obsahují diuretika, která snižují krevní tlak. Bylinné čaje jsou časté dodnes a výrazně se podepisují na dlouhověkosti na ostrově,objasňuje Dan.

Zdroj: Pexels.com

A která zázračná potravina je tou druhou? Med je další potravinou, která často není ve velké míře zastoupena v našem jídelníčku, ale na Ikarii je samozřejmostí. Jak jsme zmiňovali již výše, místní obyvatelé již ve středověku věnovali množství energie chovu včel.

Ikarijský med má několik zajímavých aspektů. Včelaři v průběhu roku své úly stahují. Ze začátku jsou například u polních květin blízko pobřeží, ale nakonec skončí v borových lesích blízko vrcholu. Takže včely sbírají nektar z různých druhů rostlin,“ říká v dokumentu Dan. V tom nektaru jsou tedy další mikroživiny nebo jiné bioaktivní látky. O pozitivních účincích medu už dávno víme. Je dokázáno, že med může dokonce zpomalovat rakovinu. Dan proto považuje ikarijský med za jednu část skládačky – podle jeho výzkumu přispívá k dlouhověkosti na tomto malebném ostrově.

Med na Ikarii navíc není převařený (jako některé, které najdete např. u nás v supermarketech) ani pasterizovaný, díky čemuž si zachovává živiny a bioaktivní látky. Také jeho cesta k obyvatelům je velmi přímočará – jde doslova od včelaře do čaje – díky čemuž si zachová všechno dobré.

ZDRAVÉ POTRAVINY NAJDEME I U NÁS 

Být zdravý a žít dlouhý a aktivní život chceme všichni. Přitom všichni nemůžeme žít na Sardinii či Ikarii. Přesto si ale z Danova výzkumu můžeme vzít příklad a inspirovat se.

K tomu, abyste byli zdraví, můžete pít bylinné čaje s domácím medem. Avšak nesmíme zapomenout na to důležité. Lidé na Ikarii i v ostatních Modrých zónách vědí, co jedí. Jedí lokálně vypěstované ovoce a zeleninu a kvalitní suroviny bez umělých přísad či zpracování. A to můžete udělat i vy.

Kupovat českou zeleninu a ovoce, konzumovat sezónní potraviny, nenechat se zlákat polotovary. Připravovat si své jídlo doma, s láskou a s vědomím, že víte z čeho vaříte. A samozřejmě, dbát na kvalitu.

My v Alfa Bio na kvalitu dbáme při výrobě všech produktů. Naše produkty jsou GMO free – vyrábíme je z rostlinných surovin vypěstovaných bez použití GMO, tzn. bez geneticky modifikovaných organismů. Díky tomu nesou označení GMO FREE udělené certifikační autoritou AgroCert. Naše tofu také vyrábíme z kvalitní evropské sóji, což dosvědčuje certifikát Donau Soja. Pro jeho získání musí sója splňovat dvě základní charakteristiky: sója pochází z podunajské oblasti a není geneticky modifikovaná. Děláme tedy vše proto, abychom na váš stůl přinesli přesně to, co vaše tělo potřebuje – rostlinné potraviny z kvalitních surovin.

Chcete-li udělat pro své tělo něco dobrého ještě dnes, stačí vám pár minut. Vyberte si z našich oblíbených receptů a připravte si zdravé jídlo hned teď. Inspirujte se s našimi recepty! Dobrou chuť!

 

Zdroj: Dokument Live to 100: Secrets of the Blue Zones

NOVINKY

Veganem na den? Pomůžeš sobě i planetě, nemusíš ani měnit zvyky

NOVINKY

S vegetariánstvím můžete začít i dnes: přinášíme vám pár tipů pro chutné kulinářské „dovádění”

NOVINKY

Tahle rostlinná “pastika” s brusinkama je podle @ bennycristo absolutní úlet!

Jídlo sladké, nebo slané,
já jsem tofu vychytané!

trojuholnik-white